Tillbaka

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här samlar vi vanliga frågor och svar. Du kan söka bland frågorna eller helt enkelt scrolla dig igenom listan.

Vad kostar det att låna?

När man lånar pengar hos oss betalar man en uppläggningsavgift om 50 kronor. Utöver detta tillkommer ränta på den summan du lånat. Räntan löper månadsvis, och ligger olika högt beroendes av var i Sverige du bor, samt hur mycket pengar du lånar. Här kan du enkelt beräkna vad ditt lån kostar. Vi har alltid fri värdering, och lägger aldrig på gramavgifter eller annat när du lånar pangar hos oss.

Hur går det till att handla i Sefinas onlineshop?

Du klickar på varan du är intresserad av och lägger den i kundkorgen. Därefter fyller du i informationen som efterfrågas. Du betalar med ditt kredit- eller betalkort, alternativt väljer om du vill anlita Klarna att administrera din betalning. Vi skickar varan till dig som ett rekommenderat brev. Säkert och snabbt. Webbshopen hittar du här.

Vad kostar frakten när jag handlar i Sefina Vintage Shop?

När du handlar online i vår Vintage Shop så kostar det 125 kronor för frakt. Din vara/dina varor levereras som ett rekommenderat brev, så att du kan vara säker på att det försäkras på bästa sätt.

Vem kan låna pengar hos Sefina?

Alla som är över 18 år och har en giltig legitimation är välkomna till oss. Det enda du behöver är en värdesak att lämna som pant. Eftersom du lämnar din vara som säkerhet behöver vi inte göra någon kreditupplysning eller kräva att du har fast inkomst.

Vad gör jag om en vara jag köpt är trasig?

När du köper något ur vår webshop så har du enligt distansköplagen 2 veckors ångerrätt. Detta gäller även om varan är i perfekt skick. Du står själv för returfrakten tillbaka till oss. Skulle varan ha skadats under transport, eller mot förmodan ha ett fel som inte funnits med i beskrivningen, så har du alltid rätt att returnera varan. Vi ersätter dig för fraktkostnaden, förutsatt att skäl för reklamation föreligger. Kontakta alltid butiken du köpt varan i eller din närmaste butik vid reklamationsärenden.

Hur länge kan jag låna – vad händer om jag inte betalar tillbaka?

Hur länge får jag låna? De flesta av våra kunder lånar en mindre summa pengar under en kortare tid. Ett vanligt lån löper på tre månader. Efter lånetiden kan du välja att betala tillbaka lånet och lösa ut din vara, förlänga lånet eller låta oss sälja varan vidare. Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån? Vi gör alltid vårt bästa för att du ska kunna lösa ut ditt föremål igen, eller förlänga ditt lån. Om du ändå väljer att inte hämta ut din vara säljer vi den. Det gör vi för att få tillbaka de pengar vi har lånat ut. Enligt lag går alla pantlån som har förfallit på offentlig auktion. Här jobbar vi tillsammans med Kaplans Auktioner i Stockholm. Om din vara säljs med förlust, det vill säga för mindre än vad vi lånade ut för den, står vi för kostnaden. Om varan säljs med ett överskott efter räntor och avgifter, tillfaller det dig. Du har också möjlighet att köpa tillbaka ditt föremål på Kaplans pantauktioner.

Vad kan jag låna pengar på och hur mycket får jag låna?

Vad kan jag belåna? Vi tar emot i stort sett alla föremål som har ett andrahandsvärde, utom moderna vapen, pälsar och alltför skrymmande möbler. Hur mycket får jag låna? I princip hur mycket som helst. Det är andrahandsvärdet på föremålet som bestämmer hur mycket du får låna. Det kan handla om allt från hundra kronor till mer än en miljon. Har du en klocka som är värd 75 000 kronor kan du också låna 75 000 kr. 

Hur värderas mina varor?

Vi på Sefina erbjuder alltid helt kostnads värdering av dina varor. Ta med föremålen till din butik eller värdera dem här online. Vår personal har lång erfarenhet av värdering av många olika typer av föremål och ger dig alltid ett rättvist pris för dina varor. Vi kan också hjälpa dig att ta reda på ett föremåls historia och avgöra om en tavla eller märkesvaror som klockor och modeaccessoarer är äkta. Efter värderingen har du möjlighet att låna upp till dina föremåls värde.

Vad är fördelarna med ett pantlån?

Du får pengar direkt i handen, eller insatta på konto. Du kan aldrig bli skyldig oss pengar. Du kan aldrig hamna hos kronofogden. Du får dra av räntorna i deklarationen. Vi tar aldrig kreditupplysningar. Du bestämmer när och OM lånet skall betalas tillbaka. Läs mer om vad en pantbank är här.

Vad händer om jag inte hämtar ut min pant?

Eftersom din pant är en säkerhet för ditt lån, så tar vi hand om den åt dig under lånets löptid. OM du av någon anledning inte hämtar ut din pant igen (du blir vid 2 tillfällen påmind av oss att den bör lösas ut för att behållas) så kommer den att säljas på Kaplans Auktioner online. Om det blir ett överskott här efter dina upplupna räntor och avgifter, så kommer du att få dessa pengar. Om det blir ett underskott, så tar vi den förlusten. Skulle du ha svårt att betala av ditt lånade belopp kan du alltid betala upplupen ränta, och amortera del av lånat belopp. Vi vill att du som kund ska känna dig trygg med ditt lån hos oss, och vi sträcker oss så långt vi kan för att hjälpa dig behålla ditt föremål, om det är vad du vill.

  • Du kan aldrig bli skyldig oss pengar.
  • Du kan aldrig hamna hos kronofogden. 
  • Vi tar aldrig kreditupplysningar.

Kan jag begära ut min lånehistorik?

Ja, det går utmärkt. Gör så här:

  1. Gå till Kundportalen.
  2. Logga in med personnummer och BankID.
  3. Klicka lånehistorik högst upp på sidan du ser nu.
  4. Välj datum de datum du vill se lånehistorik för. Självklart går det bra att skriva ut historiken.

Måste jag gå till en Sefinabutik för att låna/värdera?

Nej, det går också bra att låna online här på Sefina.se. Det finns två alternativ.  1) Fyll i formuläret på sidan Låna online eller 2) värdera direkt i chatten längst ner till höger på webbsidan.

Kan jag låna trots att jag inte har någon inkomst?

Ja, det går utmärkt. Det är dina värdeföremål som avgör hur mycket du får låna och de utgör också säkerhet för lånet. Vi förvarar dina föremål hos oss som en pant när du  lånar pengar hos oss. Tack vare säkerheten behöver vi inte göra någon kreditupplysning och inte heller bry om vad du tjänar. Du kan alltså låna hos oss oavsett om du inte har någon inkomst alls.

Kan jag höja mitt lån?

Ja, det går att utöka ett befintligt lån hos Sefina.  Så här gör du:

  1. Logga in på Kundportalen med personnummer och BankID.
  2. Välj det lån du vill utöka genom att klicka på lånenumret.
  3. Skriv det belopp du vill utöka lånet med. Om varan redan är belånad till maximalt belopp går det inte att skriva in något belopp.

När betalas mitt lån ut?

Sefina erbjuder automatiskt utbetalning av lån till konton hos Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB. Om du lånar i någon av våra butiker eller utökar ett befintligt lån online via Kundportalen (logga in med BankID) har du pengarna på ditt konto inom 15 minuter. Lånar du online tar det något längre tid eftersom vi först måste ta emot din varor och genomföra en värdering innan pengarna betalas ut.

Det står fel pris på en vara i webbshopen

Vi på Sefina gör alltid vårt yttersta för att tillhandahålla korrekt information om alla våra produkter. Men i sällsynta fall kan fel uppstå, exempelvis på grund av tekniska problem. Vi reserverar oss därför för eventuella misstag, felstavningar och felaktiga prisuppgifter.  Har du hittat en vara och misstänker att priset eller annan uppgift inte stämmer? Kontakta oss så rättar vi felet och ger dig korrekta uppgifter. Du är alltid varmt välkommen att kontakta någon av våra butiker eller mejla oss på info@sefina.se. Du kan också kontakta vår kundtjänst direkt i chatten längst ner till höger på webbsidan.

Hur länge kan jag låna pengarna?

När du belånar en vara hos oss lägger vi upp ett lån med en löptid på tre månader. Efter din första delbetalning förlängs ditt lån med tre månader till, från betalningsdagen. Du kan därefter betala i den takt du vill. Så länge du sköter dina ränteinbetalningar kan du låna hur länge du vill.

Vad är en pantbank?

En pantbank lånar ut pengar med värdeföremål som säkerhet. Alla som har ett värdeföremål (och är rättmätig ägare till föremålet) och är 18 år eller äldre kan låna pengar hos oss. Det är varans värde på andrahandsmarknaden som avgör hur mycket pengar du kan låna. Under låneperioden behåller vi värdeföremålet som säkerhet för lånet, som en pant. Om du inte vill eller kan hämta ut dina vara säljs den på auktion. Föremål som inte säljs på auktionerna lägger vi ut till försäljning i våra butiker och online.

Kan jag handla på avbetalning?

Ja, det går bra. Vi erbjuder delbetalning via Klarna. Vi erbjuder också möjligheten att belåna varor du vill köpa. Då betalar du endast 25 procent av varans värde direkt. Resten lägger vi upp som ett lån som du delbetalar. När hela beloppet är betalt skickas varan till dig eller hämtas i butik. Ett smart alternativ för dig som hittat en vara för större belopp du vill ha men inte har möjlighet att betala direkt. Läs mer om delbetalning

Hur lång är löptiden på pantlånet?

Lånets löptid är 3 månader. Lånet kan även lösas, omsättas eller amorteras innan lånetiden gått ut. Vid omsättning förlängs lånets löptid med tre månader från dagen det omsättes. Aviseringsbrev skickas ut automatiskt efter det din tid löpt ut. Du kan också teckna ett kortare löptid, antingen på ett dygn eller på två månader. Oavsett vilket du väljer så förlängs löptiden automatiskt efter omsättning. Det finns ingen övre gräns för hur många gånger du kan omsätta lånet. I praktiken kan du låna pengarna precis så länge du vill.

Låna online

Du är välkommen in med ditt föremål till någon av våra butiker! Vi gör en kostnadsfri värdering av ditt föremål och hjälper dig att lägga upp ett tryggt lån med låg ränta. Snabbt, säkert och tryggt.

BELÅNA EN VARA UR WEBBSHOPEN

Behöver du låna pengar, men har inget föremål att värdera? Eller vill du köpa något i vår webbshop men lönen kommer först om några dagar?
Nu har du möjlighet att välja en vara i vår webbshop, som du sedan belånar på samma trygga sätt som vanligt.

tack!

Din vintagebox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0